

AGENDA February 11, 2022, 10 a.m. – 3 p.m. ZOOM ID: 958 4627 3808 Click <u>here</u> to start Zoom. Current Meeting Materials.

SPRING RETREAT: The Senate will have up to two retreats per academic year for the purpose of setting goals, clarifying parliamentary procedure, and discussing ongoing issues of concern to the Senate. No action on any item will be taken at a retreat. All meetings of the Academic Senate, including retreats, will comply with the requirements of the Brown Act.

CALL TO ORDER, 10 a.m.

LAND ACKNOWLEDGEMENT STATEMENT

OPEN FORUM: Not to exceed 3 min. per person and 10 min. per topic. Time may be extended by the President or by approval of two-thirds of Senators present. To be added to the queue for Open Forum, please fill out the <u>Open Forum Form</u> and submit it to the Academic Senate's Administrative Assistant before the meeting. Options for delivering your public comment include making your own statement or asking a colleague to read your statement when recognized, or emailing your statement in advance to <u>nhaworth@santarosa.edu</u> to be read by the Administrative Assistant.

DISCUSSION

1.	Academic Senate Meeting Practices. 10:00 – 10:30 a.m. – N. Persons & J. Stover	30 min.
	The Senate will identify effective meeting practices, including reminders regarding parliamentary procedure and the Brown Act.	
2.	Senate Areas of Representation. 10:30 – 11:00 a.m. – J. Bush, J. Thompson	30 min.
	The Senate will review census figures for Areas and discuss options for reallocating departments to create more equitable representation.	
3.	Equity Priorities (10 + 1). 11:00 – 11:45 a.m. – Executive Committee	45 min.
	The Senate will review the 10 + 1 and discuss priorities for enacting equity principles in these areas.	
BR	E AK, 11:45 a.m. – 12:15 p.m.	30 min.
DISCUSSION, resumed		
4.	Online Learning (1, 5, 8, 10). 12:15 – 12:55 p.m. – J. Bush, T. Jacobson, J. Stover	40 min.
	The Senate will discuss faculty needs regarding online learning and the 10 + 1.	
5.	New Faculty Learning Program (8). 12:55 – 1:25 p.m. – L. Aspinall, T. Jacobson, J. Thompson	30 min.
	Senators will suggest subjects for the 2022-2023 professional learning workshops for new tenure-review faculty members.	
BREAK, 1:25 – 1:30 p.m.		5 min.
6.	Presentation on MQs and Equivalency for Ethnic Studies (Ed. Code 87360), 1:30 – 3:00 p.m.	90 min.
	Academic Senate for California Community Colleges Executive Committee Members Cheryl Aschenbach, Secretary, and LaTonya Parker, Area D Representative, will provide professional learning on Minimum	

Qualifications (MQs) and Equivalency for Ethnic Studies.

ADJOURNMENT: 3 p.m.

ALL FACULTY MEMBERS ARE INVITED TO ATTEND ACADEMIC SENATE MEETINGS

This Academic Senate is created to secure the professional rights and to carry out the responsibilities of the faculty of the Sonoma County Junior College District. The faculty have the traditional right of college faculty to participate in the governance of the college. As specialists in specific disciplines and as experienced instructors, the participation of the faculty in the governance of the college is essential for the district's pursuit of its mission. As professionals, the faculty have the right and a duty to set professional and ethical standards for the conduct of their profession and to promote the excellence of their profession. In order to achieve these ends and in accordance with Title 5 of the California Administrative Code, Subchapter 2, Sections 53200-53205, this Academic Senate is established.